Åsikterna

Undras om mitt fotointresse egentligen grundar sig i retuschens fantastiska värld?

Jag älskar att retuschera… det är t.om så att jag tror att mitt intresse för foto på sätt och vis började med att jag gillade retusch… på den tiden va bilderna inte digitala… det va faktiskt så att det va ovanligt att folk hade datorer hemma när jag började fotografera… Hade man dator hemma så va det garanterat inte för att hantera bilder på… det kom måååånga år senare. Men jag tror ändå retusch är grunden för mitt fotointresse… Jag började helt enkelt fotografera för att kunna rita av bilderna i lugn och ro… fastnade sen helt i den fantastiska resan det innebar att framkalla filmrullen till den färdiga bilden. Att man kunde ”rita” på en bild direkt i mörkrummet genom att exponera delar av bilden med mer eller mindre ljus än övriga bilden så kunde man skapa fantastiska djup i bilden. Det är ju det jag gör nu med men med en ritpenna för datorn. Jag sitter och ”framkallar” min bild, i vanligt ljus vid min datorskärm.

Dedär med retusch är ju uppe för diskussion i alla möjliga sammanhang. Oavsett om man kan något om foto/retusch eller inte så har man en åsikt. Det som jag tycker är lite fashinerande är att man refererar till den analoga tiden som om man minsann tyckte att det inte gick att retuschera då… men oj så fel man har då. Även på den analoga tiden gjordes extremt mycket retusch, i mångt och mycket är det precis samma saker som man gör i Photoshop idag. Den stora skillnaden är att det är mycket lättare att få saker gjort nu än det va på den analoga tiden. Risken finns också att man överarbetar och det är väl här dom flesta har negativa åsikter.

I söndags satt jag hela dagen och jobbade ikapp med bilder som skulle levereras så snart som möjligt, det är svårt att hålla hög kvalitét på sitt retuscherande när man suttit i flera timmar i rad men jag vill leverera det bästa till mina kunder. Det jag gör är oftast att försöka lyfta fram personlighet och minska störande element. Idag granskar vi bilderna mycket hårdare (oavsett om vi är erfarna eller inte på att se bilder) än vad man gjorde för 20 år sedan.

Finnar är inte längre acceptabelt för det är ”så lätt” att ta bort i Photoshop. Jag vågar nog säga att 0% av mina kunder skulle acceptera att jag lämnar kvar en finne på näsan på en bild för att den inte skall kännas retuscherad… Varje bild som jag levererar får ett varv i Photoshop. Ibland är det bara 1-2min redigering men skall bilderna användas till reklam eller dyl så läggs det oftast någon timma eller mer på varje bild. Det jag jobbar så hårt för är att det skall se så oredigerat ut som möjligt… När jag lyckas med en redigering så skall man vara osäker på om det är redigerat eller inte. Då har jag lyckats. Jämför man före och efterbilden med varann så kan skillnaden vara påtaglig men fristående så skall den inte vara övertydligt retuscherad. Det är i alla fall min stil. Detta kan förfinas i all oändlighet vilket gör att det hela tiden finns utrymme för att bli bättre retuschör (eller för att använda ett gammalt ord för samma sak ”kopierare”). Vissa bilder gör sig enormt bra även överretuscherade och jag kan tycka att det faktiskt tillför vissa bilder något spännande artificiellt när en bild blir ”överarbetad”. Det är dock sällan mina kunder efterfrågar det.

Nu till en liten fråga rörande ämnet.

En bild från i söndags. Hur många minuter jobbade jag med denna bild tror du?

a. 1-2 min
b. 3-10 min
c. 10-20min
d.20-60 min

Får jag 10 gissningar på min fråga som kommentar till detta inlägg inom 1 vecka så kommer svaret kompletteras här.

5 tankar om “Undras om mitt fotointresse egentligen grundar sig i retuschens fantastiska värld?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s