Allmänt / Åsikterna / Leksakerna

Är alltid nya verktyg rätt verktyg?

Det första man tänker på när man tänker fotograf är oftast ”kamera” men det är ju så mycket mer än bara ha en kamera. Visst, det är den konstnärliga aspekten och att kunna sina saker tekniskt men måste man verkligen ha det senaste för att kalla sig ”fotograf”. Måste man ligga ”ett steg före” för att vara fräckast? Det tycker jag VERKLIGEN INTE! MEN… Den stora pixelhysterin känns ju som den är över. För ett par månader sedan släppte Nikon en ”bomb” i fotovärlden. En ”vanlig” systemkamera för den avancerade amatören som har 36,3 megapixels… den har alltså över 6x så många pixlar som min första digitala systemkamera hade… Det är helt fantastiskt. Än så länge har jag inte haft möjlighet att se vad denna kamera kan göra men snart är det dags att testa den på allvar. Jo, jag har beställt en men mitt exemplar har inte kommit… Om det nu är så att megapixlar nu inte är det viktigaste… varför har jag då beställt en? Jo, det finns vissa fördelar med att följa utveklingen. Personligen hade jag nöjt mig med 18 eller 24 megapixlar… det har räckt gott för mig än så länge och om jag någon gång skulle behöva mer så kan jag ju hyra ett bakstycke… varför väljer jag då att beställa en kamera som har så hög upplösning? Ja… inte är det för upplösningens skull i alla fall. Det jag ser som stora fördelar i den kommande modellen är att jag får en kamera som kan fotografera i lite sämre ljusförhållande. Alltså möjligheten att få användbara bilder även om man drar upp ISO lite. Dessutom har det hänt en hel del med videofunktionen i Nikons nya DSLR (digitala systemkameror). Bara en sådan sak som att få hörlursuttag på kameran så man hör vilket ljud man spelar in tycker jag är extremt mycket värt. Den nya tekniken kanske inte är intressant vid första anblicken men ofta finns det mer än de ”stora” grejerna som gör det värt att hålla sig uppdaterad.

Nåväl… det är ju inte bara kameran som gör jobbet… numera är man ju inte ”bara” fotograf. I mångt och mycket så ”framkallar” man sina bilder själv också. När jag gör reklamjobb och dyl så brukar jag räkna in i jobbet att det lämnas till en proffesionell retuschör men i de flesta fallen så får jag göra min retusch själv. Även den delen är viktig att det funkar. Att man har en dator som orkar med de tunga bildfiler som kommer ifrån de nya kamerorna och att man har en skärm som visar precis rätt färg så man inte försöker kompensera för färgtoner som bara syns på just den dataskärmen man sitter framför. Utöver det är det väldigt underlättande att ha en ritplatta… en ritplatta är nog (i mina ögon) lika viktigt som skruvdragaren är för en snickare.

Det är klart att en snickare kan skruva i/ur alla sina skruvar för hand men med en skruvdragare blir det oftast bättre och går fortare. Så är det även med ritplatta… Nu är frågan… behöver man verkligen ha det senaste inom denna teknik också? Svaret är NEJ men precis som på kameror och allt annat som har med teknikens framfart att göra så sker det hela tiden förbättringar och det nya inom ritplattevärlden är att man kan använda ritan lite som pekplattan på en bärbar dator. Detta öppnar upp möjligheter att jobba än mer effektivt genom att ge din lediga hand olika funktioner i retuschflödet beroende på hur du rör på ritplattan. Så… för att återgå till snickarens skruvdragare så vågar jag nog påstå att den nya Intous 5 Pen and Touch är lika revolutionerande för retuschen som det va för snickarna när skruvdragaren blev batteridriven… en ytterligare dimension av flexibilitet har kommit. Den gör inget som förra versionen inte kunde göra MEN, den gör saker smidigare. Om det blir smidigare går det fortare… går det fortare hinner man med mer. Så nej… man BEHÖVER inte det allra senaste men att ta till sig ny teknik öppnar ofta för ett bättre arbetsflöde.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s