Veckotips

Veckotips nr 13 – Skapa dramatik med blixt

Här har vi ytterligare ett veckotips. Denna gången visar jag hur man lätt kan ändra ”känslan” i en bild med extern blixt. Mer detaljer om extern blixt och hur jag jobbar med det, vad för verktyg jag använder till fjärrstyrning och liknande kommer i senare veckotips. Jag vill bara ge ett litet provsmak på hur du kan styra resultatet.

9 tankar om “Veckotips nr 13 – Skapa dramatik med blixt

  • Va kul att du hittade hit. Hoppas att jag kan inspirera. Är det något speciellt du vill att jag tar upp i min blogg så skicka gärna en rad. Jag skall försöka besvara alla frågor jag får. Mvh John

 1. Toppen blogg!

  Har du något tips på hur man ska använda studio ljus? Jag köpte några studioblixtar för två månader sedan men har lite svårt att lära mig dem. Ibland blir ljuset lite för starkt och ibland blir det perfekt trots att jag inte ändrat någon inställning.

  • Hej Emma. Det finns vissa enklare blixtar som ger ojämn effekt. Vad är det för modeller du har? Har du såkallade ”kinablixtar” (vilket innebär att dom är framtagna med så enkla och billiga komponenter som möjligt) så är det tyvärr så att dom ofta är ganska ojämna från blixt till blixt även om man inte ändrar styrka. Om du har mer kvalitétsblixtar som t.ex. Elinchrom, Profoto, Hensel, Bowens mfl så är det något fel på dem om dom ger ojämn effekt. Om du vill lära dig mycket om just studioljus på kort tid så har jag i veckan precis kommit ut med en DVD i just det ämnet. Köper du den så kommer du lära dig väldigt mycket om blixtljus och hur det fungerar. Ett ytterligare tips är att du inte skall förlita dig på histogramet och/eller displayen i kameran. Den bästa lärare du kan skaffa dig som nybörjare innom studio/ljussättning är en ljusmätare. Det kanske känns lite dyrt att lägga 2500:- (det finns billigare ljusmätare men det är tyvärr oftast skräp) på en ljusmätare men det är en mycket välinvesterad peng om man vill lära sig hur ljus fungerar. Lycka till med ditt studiofotograferande!

   Mvh
   John

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s